Процена на Вредносен Синџир на Снабдување со Храна на Мало и Процесирање на Храна на Западен Балкан

Project Description

ЕПИ ЦЕНТАР Интернационал беше ангажиран од IFC, VOCA да даде поддршка во:

 • развој на методологија за имплементација на проценката од теренот,
 • координирање на работата на експертите од земјите учесници,
 • спроведување на длабинска проценка на главните трговци на мало и преработувачите на храна од земјите на Западен Балкан (ЗЗБ) како и на нивните вредносни синџири за да може да се идентификуваат нивните структури, економска скала, ефикаснонст, пристап до финансиски средства и конкурентните позиции на пазарите од ЗЗБ и Европа,
 • спроведување анализа на клучните чинители/учесници во вредносните синџири (според утврдената вредност) во секторот на трговците со храна на мало/преработувачите на храна, за да се идентификуваат главните неуспеси и тесни грла за одржлив развој како и да се одредат клучните  точки на потпора и нивниот потенцијал за поттикнување на промени во овој индустриски сектор,
 • процесот на составување извештај,
 • координирање на работата со претставниците на IFC, и
 • координирање на работата со агробизнисот,

Студијата е фокусирана на вредносните синџири од набавка на храна на мало и процесирање на храна во 3 потсектори:

 • Овошје и зеленчук
 • месо
 • млечни производи

Project Details

 • Истражувачки студии и анализа на пазарот
 • IFC, VOCA, Bulgaria
 • 27-07-2012
© Copyright Auston, All Rights Reserved. Designed by EPI CENTAR International

Please publish modules in offcanvas position.